top of page

Õigus öelda: "Aita(b)!"

Milline on Sinu suhe stressiga? Kas tunned stressi, mis annab Sulle jõudu ja energiat või maadled stressiga, mis võtab Sinult kogu jõu?


Olgu tegu eustressi või distressiga - liiga suures koguses ja liiga pikalt kestev stress on siiski halb. Stress vajab tähelepanu ja juhtimist. Kas Sina juhid? Oma stressi ...


Iga aasta novembri esimesel nädalal tähistatakse rahvusvahelist stressiteadlikkuse nädalat. Sel aastal toimub see 1. - 7. novembrini.

Stress vajab tähelepanu. Stressijuhtimine ja eneseregulatsioon.

Nädala eesmärgiks on tõsta inimeste teadlikkust stressist, selle mõjust vaimsele ja füüsilisele tervisele ning vähendada nende teemadega seotud häbimärgistamist. Samuti on eesmärgiks luua toetav keskkond stressiga seotud väljakutsete arutamiseks ja vaimse heaolu edendamiseks. Anname meiegi oma panuse.


Õigus öelda: "Aitab!"

Sageli ei oska me stressi esmaseid ilminguid märgata. Väsimus. Emotsionaalne ärritumine. Keskendumisraskused ... - kõik see tundub juhitav. Väike puhkus ja jälle edasi. Elu vajab ju elamist.

Kas ka Sinuga on nii? Kas ka Sina ei suuda (ei julge) tunnistada, et see vaikselt kasvav pinge, mida tunned, teeb tegelikult Sulle haiget.

Pikaajaline stress võib lühendada eluiga koguni 15 aastat.

Stressijuhtimine ja iseenda vaimse tervise eest hoolitsemine peaks olema Sinu esmane prioriteet ja

Sul on õigus öelda: "Aitab!"

Võta aeg maha ja vaata üle, mis Sinu elus hetkel toimub. Aja mahavõtmine ja oma tegemiste põhjalikum uurimine aitab aru saada, kas Sinu teod ja soovid on kooskõlas - kas liigud oma unistuste suunas.

Võib-olla oled oma unistused (sihi, eesmärgi, missiooni) unustanud. See on üks sagedasemaid stressiallikaid. Sotsiaalmeedia on unistusi täis ja nendega on lihtne kaasa minna, aga! need ei pruugi üldse olla Sinu unistused.

Küsi endalt, mis on see, mis teeb Sulle päriselt rõõmu, haarab Su kaasa nii, et miski muu ei loe ... Kui selle avastad, võivad paljud stressorid Sinu elus iseenesest kaduda. Ja see on hea, äraütlemata hea tunne.


Õigus öelda: "Aita!"

Mõnikord kipuvad asjad keeruliseks minema ja võib juhtuda, et Sinu enda pingutustest olukorra lahendamiseks ei piisa. Sul õigus öelda: "Aita!"

Täiskasvanu elus on töö olulisel kohal ja pole saladus, et tööl võib kõike juhtuda. Ka stressi. On väga tähtis, et Sinu töistes suhetes oleks valdav hea koostöö ja üksteise mõistmine. See loob inimeste vahel usaldust ja see usaldus võimaldab rasketel hetkedel kolleegilt abi paluda.

Inimene, kellel on tugev sotsiaalne võrgustik, suudab stressoritega paremini toime tulla.

Kui tunned, et Sinu stress on kasvanud liiga suureks (või tahad ennetavalt tegutseda), siis, ükskõik, kas tegu on töise või eraelulise situatsiooniga, tea, et Sul on õigus öelda endale: "Aitab!" ja partnerile/kolleegile: "Aita!"

Inimloomusesse on ajalooliselt sissekodeeritud soov teist inimest aidata. Kui esitad need kaks tähendusega sõna õigesti ja õiges järjekorras, võid üsna kindel olla, et Sinu abipalve jõuab kohale.


Õigus aidata

Kui tunned, et Sinu stressijuhtimise oskused ei ole piisavad ja Sa soovid neid arendada või kui Sul on suur soov aidata kaasa oma organisatsiooni või meeskonna koostöö sisekliima tervendamisele/ edendamisele, siis tea, et ka see on Sinu õigus.

Stressiteadlikkuse kasvatamine võib alata Sinust enesest - õigusest öelda endale "Aitab!" See võib alata aga ka sellest, et kasutad oma õigust aidata oma lähedasi, kolleege, meeskonda või organisatsiooni.

Inimloomusesse on ajalooliselt sissekodeeritud soov teist inimest aidata.

Tutvu meie stressiteadlikkuse kasvatamise programmidega ja vali endale või oma meeskonnale sobiv!

Personaalse pakkumise küsimiseks võta meiega ühendust: info@mashtervis.ee või telefonil 5210325


Head tervist ja teadlikku stressijuhtimist Sulle soovides

Malle Lutsoja

Tervisekoda MASH

Koolitaja, nõustaja


bottom of page