top of page

Kas mugavustsoon on hea või halb?

Ilmselt oled oma elu jooksul aeg-ajalt kuulnud sõna "mugavustsoon". Mida see Sinu jaoks tähendab? On see hea või halb? Või hoopis midagi neutraalset?


Mugav on tavaliselt inimese jaoks meeldiva tundega sõna, mis kirjeldab imelist, pingevaba ja turvalist olemist. Kas saab selles siis olla midagi, mida peaksime ilmtingimata vältima?


Kui palju aastaid tagasi esimest korda mugavustsooni teemaga kokku puutusin, räägiti valdavalt (minu inforuumis) sellest, et mugavustsoonis olek on pigem halb ja selles pikalt olemist tuleks vältida, kui tahad edukaks saada (loe: oma unistused ja eesmärgid ellu viia). Tol hetkel jäi see minu jaoks nii ja kuna olen loomult uudishimulik ja õpihimuline, siis ei olnud mul ka põhjust arvata, et "paigal seisan".


Koolitajatööga alustades ja inimeste igapäevaste töiste ning isikliku elu väljakutsete ning pidevalt suureneva stressiga rohkem kokku puutudes tuli mugavustsooni teema taas minu lauale. Mul on heameel, et see nii juhtus, sest nüüd seda põhjalikumalt uurides, avastasin selle tsooni kohta uusi nüansse.


Viimasel ajal on mugavustsooni käsitlevad uuringud hakanud muutuma ja seadma kahtluse alla mugavustsoonist lahkumise surve, et edu saavutada. Uued vaatenurgad annavad mugavustsoonile uue tähenduse ja ütlevad, et tegelikult puuduvad põhimõtteliselt tõendid selle kohta, et mugavustsoonis olemine on oma olemuselt halb või kahjulik.


Milleks meile mugavustsoon?


Mugavustsoon on koht, kuhu saame minna enda jõuvarusid taastama ning järele mõtlema. Selles tsoonis olev turvatunne aitab meil eemalduda igapäevasest stressist ning pidevalt kasvavate väliste nõudmiste või ootuste survest. Mugavustsoon pakub meile lohutust, kui elu muutub liiga raskeks või kui tunneme ärevust, hirmu.


Mulle sümpatiseerib Rhonda Britteni, hirmueksperdi ja Fearless Living Institut´e asutaja mõte, et tegelikult me tahame kõik omada võimalikult suurt mugavustsooni ja mida suurem see on seda meisterlikumalt tunneme end erinevates eluvaldkondades.

"Me tahame omada võimalikult suurt mugavustsooni, sest mida suurem see on, seda meisterlikumana tunneme end erinevates eluvaldkondades. Kui meil on suur mugavustsoon, võime võtta riske, mis meie piire tõeliselt nihutavad." Rhonda Britten

Minu jaoks on see nii õige ja asjakohane selgitus, sest sisaldab endas kasvu mõtteviisi ja näitab, et mugavustsoon võib muutuda ja kohaneda koos minuga. Ma saan seda ise suurendada, laiendada ning samas jääb see ikkagi minu jaoks kindlaks ja turvaliseks paigaks, kuhu vajadusel "hinge tõmbama" minna.


Toetan ka Rhonda Britteni julgustavat ideed, et me ei tohi endale keelata mõtet, et meil on mugavutsooni vaja või et selline vajadus on vale või halb. Ei ole. Kui me keelame endale mugavustsooni kasutamise, oleme pidevalt stressis, sest võtame endalt ära võimaluse pead "klaariks saada".

Kui soovid oma elu muuta, pead olemasolevat mugavustsooni edasi arendama, selle asemel, et kõike korraga uuendada.

Kuidas mugavustsooni laiendada?


Meil on suur kalduvus otsida elus asju, mis meid lohutavad ja vältida asju, mis tekitavad meis hirmu. Mõnikord võib see, mis meile lohutust pakub, olla aga täiesti vastuolus meie eesmärkidega ja sellega, mida me selles elus tegelikult tahame.

See tähendab, et me peame leidma endas julguse teha asju, mis meid hirmutavad. See nõuab pingutust, kuid hea on see, et me kõik oleme võimelised seda tegema.

Sa saad kasvada ainult siis, kui oled valmis mugavustsooni piire nihutades end ebamugavalt ja kohmakalt (saamatuna) tundma. Kui see tõke on ületatud, on potentsiaal piiramatu.
Muutused ja mugavustsoonist väljumine

Neli soovitust hirmu ületamiseks ja mugavustsooni laiendamiseks


Nimeta stress ümber. Füsioloogiliselt pole ärevusel ja põnevusel vahet (Smith, Bradley & Lang, 2005). Mõlemad põhjustavad "stressireaktsiooni", kuid see, kas neid peetakse positiivseks või negatiivseks, on märgistamise küsimus.

Inimesed kalduvad pidama igasugust stressi "halvaks", kuid "eustressi" ehk "positiivse stressi" idee seab selle kahtluse alla. Eustress annab energiat avalikuks esinemiseks, oma arvamuse väljaütlemiseks või ka romantilisel kohtingul käimiseks jne. Neid stiimuleid võib ümber sõnastada põnevateks ja see võib aidata Sul mugavustsooni piire kergemini nihutada.


Mõista neuroplastilisust. Oluline samm kasvu mõtteviisi omaksvõtmise suunas! Kui mõistad, et ajul on võime uute kogemuste põhjal luua uusi neuroloogilisi radu (ehk ümber õppida), on Sul lihtsam mugavustsoonist väljuda ja võtta vastu ka võimalikke ebaõnnestumisi, teadvustades, et need on loomuliku arengu osad.

Vaata Carol Dwecki TED-i kõnet "The power of believing that you can improve" siit (kliki pildile):

Aju neuroplastilisus ja kasvu mõtteviis

Prioriteedid paika. Mugavustsoonis püsimine ei ole alati kahjulik. Näiteks võib olla kellegi jaoks päris mõistlik jääda pallimängu oskustes mugavustsooni (nn harrastussportlaseks), kuid see ei pruugi olla üldse mõistlik oma isiklike rahaasjade haldamiseks. Asja mõte on tuvastada kitsaskohad: eluvaldkonnad, kus liiga mugav olemine toob Sulle rohkem kahju kui kasu.


Väikesed sammud. On OK teha väikseid metoodilisi samme, aga ka suuremaid ja julgemaid samme. Mugavustsoonist lahkumine ei tähenda ettevaatuse hoolimatut tuuldeheitmist (Sa laiendad seda, kui aeg-ajalt sellest väljud!). Iga samm edasi, isegi väga väike samm, on progress. Eneseteadvuse kannatlik edendamine ja iga tsooni piiride intelligentne hindamine on kindel viis protsessi võimalikult sujuvaks muutmiseks.


Mugavustsoonist väljumise ja selle suurendamise võimaluste äratundmine ei ole alati lihtne. Väga oluline on arendada mõtteviisi, mis sillutab teed kasvutsooni poole. See hõlmab enda nägemist loomupäraselt kohanemisvõimelisena, stressi ümberkujundamist ja usku oma võimesse taluda hirme ning ületada kahtlusi.


Mida saad, kui mugavustsooni laiendad?


Sa saad kasvatada enesekindlust. Mida rohkem Sa oma mugavustsooni laiendad (nt. võttes vastu üha rohkem väljakutseid pakkuvaid tegevusi), seda normaalsemaks see protsess muutub. Hirmu asemel hakkab toimima uudishimu ja ebakindlustunne asendub kindlustundega - "Ma saan hakkama".


Sa õpid iseennast paremini tundma (oma loomupäraseid andeid, tugevusi). Katsetades uusi tegevusi või saades kogemusi erinevatest töö- ja eluvaldkondadest ja nende kogemuste üle järele mõeldes (vajadusel taandudes turvalisse mugavustsooni), võid taibata, mis on Sinu tõeline kutsumus. See võib viia mõistmiseni, mida tegelikult teha tahad, mis teeb Sind õnnelikuks.


Selleks, et oma elu edulugu kasvatada, tasub muidugi teada, et kuigi mugavustsoon pakub rahu ja meelekindlust (mida me aina kiiremini muutuvas maailmas vajame), võib selle laiendamata jätmine pärssida Sinu isiklikku kasvu, arengut ning iseendast ja oma võimetest paremini arusaamist. Hea on, kui oskad neid jõude tasakaalustada.

Kui tuleme nende jõudude tasakaalustamisega hästi toime, saame kasvada ja areneda ning samas säilitada oma mõtetes lõõgastava ruumi, et taanduda, kui meil on vaja end laadida või järele mõelda.

Niisiis, minu avastused on, et mugavustsoon ei ole üldse halb. Vastupidi, seda võib rasketel aegadel või keerulistel (või ka olulistel) hetkedel elus vaja minna ja on hea, kui see on kasvanud koos minu ootuste ja eesmärkidega elus. Suurem ja uusi kogemusi täis mugavustsoon aitab mul turvaliselt uurida, mida ma juba tean, mis on minu tugevused ja mida saan veel teha, et kasvatada omaenda elu edulugu :-).


Soovin Sulle julgust hirmu ületamiseks, mõningase ebamugavustundega harjumist, ebaõnnestumise kogemust ja kasvutsooni jõudmist, et saaksid luua uusi "turvaelemente" (uusi ägedaid kogemusi!) mugavustsooni laiendamiseks. Kasuta oma mugavustsooni, et jaksaksid kasvada suunal, mis Sulle korda läheb ja mis Sind ennast hästi tundma paneb.


Ja lõpetuseks üks üsna tähenduslik ja pisut intrigeeriv mõte organisatsioonikäitumise proffessorilt, Andy Molinsky´lt (Brandeisi Ülikool) mugavustsooni nügimise ja sellest väljumise kohta tööelus:

"Me peaksime oma mugavustsoonist välja kolima ainult millegi sellise pärast, millest me tõeliselt hoolime, mitte sellepärast, et välismõjud või teised inimesed panevad meid tundma, et peaksime seda tegema".

Mis on see, mille pärast oled Sina valmis mugavustsoonist välja kolima? Ja kas peaksid? Ehk on nutikam tõesti seda hoopis laiendada...


Kui vajad oma mugavustsooni tundmaõppimisel või laiendamisel tuge või head juhendajat, võta ühendust! Aitan Sind heameelega.

Malle Lutsoja










Malle Lutsoja

Tervisekoda MASH

Koolitaja, nõustaja

Tel 5210325



PS! Kui Sul tekkis suurem huvi ja soov uurida Rhonda Britteni mugavustsooni laiendamise strateegiat, siis loe lühikest kokkuvõtet siit (inglise keeles): "Expand Your Comfort Zone" Päris inspireeriv :)

bottom of page