top of page

Midagi, mis on elamist väärt. Ikigai

Mis on Ikigai?

Ikigai on Jaapani traditsioon ja tava, mis aitab inimestel olla terve ja õnnelik kogu elukaare jooksul. „Iki“ viitab "elule" ja "gai" tähendab "teostamist selles, mida oodatakse ja millele loodetakse" (kirjeldab väärtust või vajalikkust, ootuste ja lootuste äratundmist).

Ikigai hõlmab mõtet, et õnn ja rahulolu elus on midagi enamat kui väljamõeldud ametinimetus või teenitud raha. See tähendab tunnet, et Su elu on väärtuslik ja et Sul on mõju. See on midagi, mis on elamist väärt.


Ikigaid võib leida kõige väiksematest igapäevastest rituaalidest ja elu suurematest osadest (töö, rollid elus jne). Ikigai ei ole seotud Sinu staatusega ühiskonnas ega teenitud rahaga. Igaühe ikigai on ainulaadne ja põhineb inimese isiklikul ajalool, väärtustel, uskumustel, hobidel, isiksusel.

"Ikigai" on Sinu tasakaalupunkt reaalsuse ja ideaalide (Sinu isiklike püüdluste) vahel, mis on kohandatud sellega, mida maailm vajab.

Jaapani kultuuris ei kasutata ikigaid ainult tööalaseks karjääris selguse loomiseks (eneseteostuseks), vaid kogu elu tasakaalu ja heaolu saavutamiseks.


Läänemaailmas on paljude inimeste elu tasakaal suures nihkes ja seetõttu tunnevad inimesed stressi, muret, hirmu ja põlevad läbi enne, kui mõistavad, mis on elus tähtis. Kui oled üks nende seast, võib ikigai Sind aidata leida tasakaalu ja elu eesmärgi (sihi).


Ikigai - oma elu eesmärgi leidmine

Oma eesmärgi leidmine on jõuduandev protsess. See aitab Sul mõtiskleda selle üle, mida oled seni saavutanud, hinnata, kus praegu oled (kas oled õnnelik) ja selgitada välja, millise suuna soovid oma elule ja karjäärile tegelikult anda. See annab Sulle tulevikuotsuste tegemiseks parema pildi.


Oma ikigai leidmine on elukestev individuaalne protsess – uurimisretk, mis viib Sind üha enam iseenda ja oma väärtuslikkuse mõistmiseni. Oma ikigai või eesmärgi leidmine ei ole püüdlus leida see üks ja ainus asi, mis sind elus õnnelikuks teeb. Selle eesmärk on välja selgitada mitmeid erinevaid viise, kuidas leida tähendust ja rahuldust, kombineerides tegevusi ja rituaale, sealhulgas oma tööd, hobisid, aga ka rolle ja suhteid oma elus. See nõuab eneserefleksiooni ja vastamist küsimustele, mis võivad olla veidi keerulised. Aga Sa õpid enda kohta nii mõndagi uut!

„Kui hygge on kunst teha mitte midagi, siis ikigai on kunst teha midagi täieliku pühendumisega ja rõõmsalt.“ (New York Post)

Hector Garcia (raamatu "Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life" kaasautor) intervjueeris enam kui 100, Okinawa prefektuuri Ogimi küla (tuntud kui "pikaealiste küla") eakat elanikku. Ta avastas, et üks asi, mis neil kõigil oli ühine, oli see, et igaühel oli oma ikigai ehk midagi, mille nimel tasub elada. Sõbrad, aiandus, kunst ... Igaüks neist teadis täpselt, mis on nende elurõõmu allikas ja nad tegelesid sellega iga päev aktiivselt. Lisaks avastas Garcia, et selle kogukonna eakatel on tugevad sotsiaalsed sidemed oma eakaaslastega. Nad saavad sageli kokku, et nautida koos karaoket, sünnipäevi jne. Nad oskasid vältida sotsiaalset isolatsiooni (on seotud vaimse tervise, motivatsiooni ja enesekindlusega).


Ikigai on enamat - see on elustiil

Töö jätkamine või energiline hobide nautimine on omane paljudele Jaapani pensionäridele. 2018. aastal läbi viidud riiklikust uuringust selgus, et 47,5% 70-aastastest ja vanematest inimestest on aktiivsed: nad töötavad, naudivad hobisid või osalevad kogukonna tegevustes. Teine uuring, mis viidi läbi 65-aastaste ja vanemate inimestega, näitas, et neil, kes töötavad ainult rahalistel põhjustel, on 1,55 korda suurem risk funktsionaalse võimekuse languseks kahe aasta jooksul, võrreldes nendega, kes töötavad oma ikigai nimel. Selliseid andmeid arvesse võttes toetab Jaapani valitsus aktiivselt eakate tööhõivet ja sotsiaalset kaasatust.

"Inimene ei vaja tegelikult pingevaba seisundit, vaid pigem püüdlemist ja võitlust mingi, tema väärilise, eesmärgi nimel." (Viktor Frankl, psühholoog)

Ikigai - tervelt elatud elu tööriist

Pikaealisuse võtmed on toitumine, treening (aktiivne liikumine), elueesmärgi leidmine (ikigai) ning tugevate sotsiaalsete sidemete loomine – see tähendab laia sõpruskonna ja heade peresuhete olemasolu.

Okinawa 100-aastaste inimeste uuring näitas, et nende toidulaud oli väga mitmekesine, sisaldades regulaarselt üle 200 erineva toiduaine, sealhulgas vürtse. Nad sõid iga päev keskmiselt 18 erinevat toitu (sh keskmiselt 5 portsjonit puu- ja köögivilju ja 3 korda nädalas kala), mis on silmatorkav kontrast meie kiirtoidukultuuri toitumisvaesusele. Nende toit oli rikas antioksüdantidest.

Kas Sina sööd mitmekesiselt? Lihtsaim viis seda kontrollida, on veenduda, et "sööd vikerkaart".

Üks levinumaid ütlusi Jaapanis on "Hara hachi bu", mida korratakse enne või pärast söömist ja mis tähendab "täida kõht 80 protsendini". Väga hea praktika, eks!

Ikigai on eksistentsiaalne kütus. Kui oled selle leidnud, on vaja ainult julgust ja pingutust sellel teel püsimiseks.

Ikigai ja vooseisund

Kas oled kunagi tundnud, et Sinu ajataju haihtub, kui teed midagi, mida tõeliselt naudid? Veedad õhtu raamatut lugedes ja unustad muu maailma, kuni märkad, et hommik on saabunud. Lähed surfama ja ei saa aru, kaua oled vees olnud, kuni järgmise päevani, mil lihased valutavad. Võib minna ka teisiti. Näiteks, kui pead tegema midagi (minu puhul näiteks triikimine), mida Sa teha ei taha, tundub iga minut terve igavikuna.


Mis paneb meid millegi tegemisest nii palju rõõmu tundma, et unustame selle tegemise ajal kõik mured või muud kohustused? Mis paneb meid nautima aega, millal oleme kõige õnnelikumad?

See on vooseisund, kuhu satume ja need küsimused võivad aidata meil avastada oma ikigai.


Mis on vooseisund? Psühholoogiaprofessor Mihaly Csikszentmihalyi avastas kogu maailma inimeste andmeid analüüsides, et vooseisund on igas vanuses ja erinevates kultuurides inimeste seas sama.

Ta avastas, et kui inimene on oma tegemistes sügavalt seotud, kaotab ta enese- ja ajataju. Üks parimaid viise vooluolekusse sisenemiseks on füüsiliselt aktiivseks muutumine. Mida mõjuvam on tegevus, seda rohkem see Sind sel viisil endasse haarab.

Vooseisund on kogemus, mil oled haaravast ja nauditavast tegevusest nii hõivatud, et see hoiab Sinu tähelepanu täielikult enda käes.

Vooseisund, nagu ka oma ikigai leidmine, on õnnelik olemise võti. Leia iga päev neid tegevusi, mis Sind vooseisundini viivad. Loo neist igapäevased väikesed rituaalid ja tegele nendega pidevalt. Voog on nagu lihas: mida rohkem seda treenid, seda rohkem saavutad vooseisundi ja seda lähemal oled oma ikigaile. Pea meeles, et õnn peitub tegemises, mitte tulemuses.


Ikigai ja Jaapani pikaaealisuse kultuuri õppetunnid

1. Ära muretse

  • "Pika eluea saladus on mitte muretseda. Ja et hoida oma süda noorena, ära lase sellel vananeda. Ava oma süda inimestele kena naeratusega näol. Kui sa naeratad ja avad oma südame, tahavad Sinu lapselapsed ja kõik teised Sind näha"

  • "Parim viis ärevuse vältimiseks on minna tänavale ja öelda inimestele "Tere!". Ma teen seda iga päev. Lähen välja ja ütlen: "Tere!" ja "Hiljem näeme!" Siis lähen koju ja hooldan oma juurviljaaeda. Pärastlõunal veedan aega sõpradega."

  • "Siin saavad kõik läbi. Püüame mitte probleeme tekitada. Ainus, mis loeb, on koos aja veetmine ja lõbutsemine.“

2. Kasvata häid harjumusi

  • „Tunnen rõõmu igal hommikul kell kuus ärgates ja kardinaid avades, et vaadata oma aeda, kus ma ise juurvilju kasvatan. Lähen õue, et kontrollida oma tomateid ja mandariini apelsine. Mulle meeldib nende nägemine – see lõdvestab mind. Pärast tund aega aias olemist lähen tagasi tuppa ja valmistan hommikusöögi.”

3. Kasvata sõprussuhteid iga päev

  • "Sõpradega kokkusaamine on minu jaoks kõige olulisem ikigai. Me kõik saame siin kokku ja räägime – see on väga oluline. Ma tean alati, et näen neid kõiki homme siin ja see on üks mu lemmikuid elus".

4. Ela kiirustamata elu

  • "Minu pika elu saladus on alati öelda endale: "Aeglusta" ja "Lõõgastu". Kui Sul pole kiiret, elad palju kauem." "Ma valmistan vitstest esemeid. See on minu ikigai. Kui ma väsin, lähen sõpradele külla".

5. Ole optimistlik

  • "Iga päev ütlen endale:" Tänane päev on täis tervist ja energiat. Elan seda täiel rinnal." Ma olen üheksakümmend kaheksa, kuid pean end nooreks. Mul on veel nii palju teha. "Naera. Naer on kõige tähtsam. Ma naeran kõikjal, kuhu lähen“.

"See, kes on alustanud, on juba pool teinud“ Quintus Horatius Flaccus

Ikigai neli fookust

Kui alles asud oma ikigaid otsima ja looma, võivad Sulle olla abiks need neli fookust (küsimust iseendale). Nendele vastuste andmine annab Sulle edasiliikumiseks parema suuna.

  • Mida Sa armastad?

  • Milles Sa oled (tõeliselt) hea?

  • Mille eest Sulle ollakse valmis tasu maksma?

  • Mida maailm (või kogukond) Sinult vajab?


Kirg

Kui Sul on midagi, mida Sa armastad ja milles oled tõeliselt hea, siis oled tõenäoliselt leidnud oma kire. Mõtle, kuidas Sinu kirg saaks jõudu juurde, köita inimeste tähelepanu ja lõpuks muuta Sinu elu tähenduslikumaks.

Missioon

Kui Sul on midagi, mida armastad ja mida maailm (kogukond) vajab, siis oled leidnud oma missiooni. See võib olla oluline, sest annab Sulle rahulolutunde - Sul on midagi, mis aitab muuta maailma (kogukonda) paremaks paigaks.

Elukutse

Kui Sul on midagi, milles oled hea ja Sulle tasutakse selle eest (raha elamiseks, tunnustus motivatsiooniks ja eneseteostuseks), on Sul olemas oma elukutse. Kui Sa ei tunne rõõmu ja rahulolu, pead mõtlema, miks see nii on ja astuma samme, et saaksid end paremini tunda. Kas Sinu töös on veel kirge? Liigud Sa oma missiooni poole? Uuri, mida saad teha, et kirg taastuks. Milles oled veel väga hea? Kas, kus ja kuidas saad seda praeguses töös kasutada?

Kutsumus

Kui Sul on midagi, mida maailm vajab, see meeldib Sulle (oled rahul) ja Sa saad selle eest tasu (palka, tunnustust), siis oled tõenäoliselt leidnud enda kutsumuse. Hoia, arenda, lihvi seda, jaga ja tunne sellest tegevusest rõõmu.


Ikigai ja aeg

Ikigai leidmine ei toimu hetkega ega kiirustades. Selleks tuleb võtta teadlikult aeg maha (aeglustada), et jõuda iseendani, oma sisemiste dilemmade, vastusteta küsimuste ja teostamist ootavate soovideni. Ära karda seda teha. See on vajalik, et saaksid mõelda, mis on elus tähtis ja kuhu Sa tahad jõuda ning miks?


Aja mahavõtmine ja aja leidmine võib olla väljakutse, kui oled harjunud kiire elutempoga. Aga see on vaid harjumus, illusioon, väline surve. Seda saab muuta.

Soovitan aja maha võtta, kui tunned, et see, mida teed, ei paku Sulle enam rahulolu ja Sinu sisetunne "räägib" juba mõnda aega, et pead peatuma ja järele mõtlema. Kuula oma sisetunnet ja aeglusta. Et saaksid mõelda oma ikigai peale.


Kui soovid oma ikigai leidmise teekonna ette võtta, kuid tunned, et üksi alustamine on liiga suur ettevõtmine ja eelistad seda teha koos teistega, siis tule 15. augustil meie suvekooli "AEG" (kliki pildile ja uuri lähemalt)

AEG elada oma väärtuste järgi

Positiivset meelt ja tähendusrikast elu Sulle soovides


Malle Lutsoja

Tervisekoda MASH

Koolitaja, nõustaja


bottom of page