top of page

AEG. Mis peab juhtuma ...

Kas oled Sinagi üks neist, kes unistab heast elust, ehedatest suhetest, julgusest teha midagi ägedat (suurt!) ja paljust muust, aga samme selles suunas astud väga visalt. Miks?


Miks on unistuste ja tegelikkuse vahel mõnikord nii suur lõhe? Mis peab juhtuma, et saaksid elada oma unistuste elu?


AEG ja unistused

Ma ei mäleta, millal mina esimest korda oma elu üle unistasin, kuid ma mäletan, kuidas minu õde seda tegi. Ja ta tegi seda suurelt! Uhkelt. Muinasjutuliselt. Mina ei osanud nii uhkelt unistada. Olin vist pigem "jalgadega maa peal" laps ja kogesin rohkem seda, mis hetkel oli (või ei olnud).


Minu unistused tulid hiljem. Nüüd, tagasi mõeldes, ma tõepoolest hoidsin neist kinni. Need olid minu tegutsemise "majakad". Ja jah, nii mõnigi neist unistustest on tänaseks juba täitunud.


Kui Sinul ei ole nii hästi läinud või kui Sa ei tea, mida Sa oma elust soovid, sest Sul pole olnud aega, et iseendastki sotti saada (veel vähem unistusi uurida), siis ehk on Sulle abiks, see, kui küsid endalt mõned küsimused ja otsid neile vastused. Enda sügavam mõistmine aitab Sul elusündmustele reageerimise asemel teha ise otsuseid, mis Sinu elus toimub ja kuidas seda juhid.


AEG ja selgus: 15 küsimust iseendale

  1. Kas Sa oled introvert või ekstravert? Veendu, et tead seda täpselt. Mõtle, mis Sinu valikut kinnitab (Vastus näitab seda, kuidas Sa eelistad maailmaga suhelda, milline suhtlemisviis annab Sulle energiat ja milline seda liigselt ära võtab. Kui oled pidevas energianäljas, ei saa Sa oma unistusi ellu viia või edened üliaeglaselt).

  2. Millised viis parimat omadussõna kirjeldavad Sinu isiksust? Meenuta olukordi, kus need on väljendunud. Siit võid saada väärt infot oma "jõujaamade" kohta - omadused, mida saad teadlikult edu vankri ette rakendada.

  3. Mis on Sinu tugevused? Milles oled tõeliselt hea? Vastama hakates kontrolli oma mõtteid ning ära rahuldu mõttega, et Sul ei ole neid. Igaühel on midagi, mille üle uhke olla. Mõtle sellele, mida Sulle teised on öelnud, mille puhul on Sind tänatud või tunnustatud või mis on tegevused, mida heameelega teed ja naudid (vt ka eelmist küsimust).

  4. Kas julged võtta riske? See vastus annab Sulle infot selle kohta, kuidas oled oma unistuste elluviimisel valmis riskidega tegelema (kui hulljulged unistused Sulle sobivad). Kui tead, mis on Sinu tervislik piir, oskad end hoida liigse stressi eest.

  5. Kas ütled liiga palju "jah" olukordades, kus tervislikum on öelda "ei"? Tea, et kõigele „jah“ ütlemine annab Sulle vähe aega selle jaoks, mida Sa tõeliselt teha tahad, Samas, kõigele „ei“ ütlemine võib jätta Sind ilma hämmastavatest kogemustest. Siin peaks olema tasakaal!

  6. Millised tegevused kaotavad Su ajataju? (Tegevused, mis Sulle tõeliselt meeldivad ja kui neid teed, kaob aeg nii, et ei saa arugi). Sellised tegevused viitavad Sinu kirele ja tõelisele kutsele, mis tähendab, et siit võid leida oma unistuste "võtme", mida otsid.

  7. Mida Sa väldid? Kõigil on ülesandeid või kohustusi, mida me edasi lükkame, mis meile ei meeldi. Lähem uurimine võib anda väärtuslikku teavet selle kohta, mis on Sinu nõrkused ja/või mida Sa (veel) ei oska. Mõlemal juhul annab teadmine võtme edasiliikumiseks.

  8. Millised on Sinu elu põhiväärtused? Kui Sa pole selle peale mõelnud, kuid tunned, et elus (töös) puudub rõõm ja rahulolu, siis võib väärtuste uurimine anda olulised vastused.

  9. Mida Sa endale keelad ja miks? Sageli ei pruugi keelamine ilmselge olla. Eriti, kui oled inimene, kes teistest palju hoolib (loe: jätab end alati "teiseks"). Seetõttu mõned vihjed: rõõmu tundmine, enda eest seismine, tööalane edenemine, oma tervise eest hoolitsemine jne.

  10. Mida peaksid muutma, et Sinu elu oleks just selline, nagu Sina seda soovid? See on "trikiga" küsimus, kuid ausa vastuse korral näitab Sulle, mida kõige enam vajad.

  11. Mis teeb Sind õnnelikuks? Kas tead, et õnneliku elu elamiseks on tähtis lasta lahti uskumusest, et pead elama oma elu nii, nagu teised ütlevad. Kontrolli ennast! See küsimus on tähtis. Ära jookse siit lihtsalt "üle".

  12. Mis annab Sulle eesmärgitunde? Nii, nagu eelmine küsimus, on ka see tähtis. Kiirkäigul elamine surub selle tunde sageli sügavasse kapinurka. Võta aega, et siin selgus luua.

  13. Mida Sa ei taha? Seegi on tähtis küsimus! Kui tead, saad vältida ja kui vältida ei saa, saad õppida muutma oma vaatenurka, suhtumist ja reguleerida teekonda oma unistusteni enda jaoks sobivamaks

  14. Keda (või mida) Sa imetled ja miks? Emotsioonid võivad olla kasulikud indikaatorid. Emotsioon (ükskõik, milline) võib üritada Sulle öelda, et soovid midagi, mida Sul ei ole, aga mida väga soovid. Kui see on tõesti tõsi, küsi endalt, kas selle omamine teeks Su tõesti õnnelikuks? Kui jah, siis küsi endalt, mida saad selle saamiseks teha?

  15. Mida Sa tahaksid, kui piire ei oleks? Lase sellel mõttel lennata. Mõeldes suurtele, ehk isegi võimatutele eesmärkidele, võid saavutada suurema selguse oma sügavamates soovides, mille oled võib-olla maha matnud.


Kui oled vastused kirja pannud, uuri neid lähemalt. Mida need Sulle "räägivad"? Millele viitavad?

NB! Ükski vastus, mille annad, pole vale, vigane või halb. Võta see pinge kindlasti endalt maha.

Need küsimused aitavad Sul ennast paremini tundma õppida.

 "Iga päev nullitakse kell. Sinu võidud ei oma tähtsust. Sinu ebaõnnestumised ei oma tähtsust. Ära koorma end sellega, mis oli, vaid võitle selle eest, mis võiks olla.“ (Sean Higgins)

Kui oled siiani end tagasi hoidnud, arvates, et Sinu unistused pole väärt (või Sina ise) lendama ja õnnestuma, siis tea, et see pole nii. Meie kõige suurem anne ja võime on elu õppetundidest õppida ja muuta seda, mida muuta tahame.


AEG ja edasilükkamine: miks Sa viivitad?

On mitmeid põhjusi, miks kipud viivitama ja tegevusi edasi lükkama. Näiteks, enesekindluse puudumine või vajaliku teabe puudumine. Või see, et kipud olema perfektsionist (kas oled)?

Paljud inimesed lükkavad olulisi asju edasi seetõttu, et tahavad inimestele meeldida. See paneb nad kõikuma kahe "pooluse" vahel: a) mida tema ise soovib ja b) mida teised tahavad. See on tõeline stressiallikas. Stress aga pärsib otsustamisvõimet. Kas Sina tahad inimestele meeldida enda heaolu arvelt?

Veel üheks viivitamise põhjuseks on see, et Sa oled suurema pildi silmist kaotanud. See taandub keskendumisele olulisele. Enamus inimesi püüdleb mingi eesmärgi poole. Kui need eesmärgid hakkavad silmist kaduma, kaob sageli ka silmist see, kuidas eesmärkideni jõuda. See tekitab tunde. et ollakse eksinud ja kui on vaja otsustada, mis suund võtta, ei suudeta seda teha. Kas on see Sinu viivitamise põhjus? (Vaata üle oma vastused 15-le küsimusele).


AEG ja otsustamine: mis aitab?

Mõned soovitused:

  • arenda enesekindlust. See on oluline oskus ja otsustamise põhikomponent;

  • tee oma otsused ise. Kui usaldad oma intuitsiooni (sisetunnet - ajaga kogutud teadmiste, oskuste, tähelepanekute, elukogemuste ja vaistu kombinatsioon), tead, milline on õige otsus;

  • lase asjadel minna. Hirm, mis kaasneb "valede" otsuste pärast muretsemisega, võib olla halvav. Püüa mitte liiga palju muretseda vigade pärast. Need on osa elust. Nõustu, et asjad ei ole alati Sinu kontrolli all;

  • räägi välja. Otsustamissegadus väheneb, kui väljendad oma hirme, kahtlusi, valikuid valjusti. Räägi oma mõtetest sõbrale (pereliikmele, lähedasele kolleegile);

  • pane kirja ja võrdle. Plusside ja miinuste vaimne kaalumine suurendab otsustamatust. Kirjapanemine hõlbustab objektiivsete ja usaldusväärsete otsuste tegemist.

  • tee suur eesmärk väiksemateks osadeks. Liiga suur ja keerukas unistus (eesmärk) hirmutab. Väiksemate ampsude ärategemine tekitab eduelamust ja toidab eneseusku.

  • väldi lõppotsuse kahtluse alla seadmist. Kui oled otsuse teinud, ära luba endale selle ülearutamist ("mäletsemist"). Võta valik omaks ja liigu edasi.

  • tunnusta end, harjuta tänulikkust. Näiteks: Ma tegin suurepärase otsuse. See on hea tunne. Mul läheb hästi. Kui negatiivne hääl proovib sekkuda, et tekitada enesekahtlust, korda lihtsalt oma lahkeid, kinnitavaid sõnu.

„Sinu aeg on piiratud, seega ära raiska seda kellegi teise elu elamisele. Ära lase teiste arvamuste müral enda sisehäält summutada. Ja mis kõige tähtsam - julge järgida oma südant ja intuitsiooni. Need teavad millegipärast juba, kelleks Sa tegelikult saada tahad.“ Steve Jobs, Apple'i asutaja

Ootamine ja viivitamine (edasilükkamine) on üks viis oma elu elamata jätmisest. Või poolikult elamisest. Kui Sina ei taha elada poolikult, vaid täie rinnaga, siis tule 15. augustil meie suvekooli "AEG" (kliki pildile ja uuri lähemalt)

AEG elada oma väärtuste järgi. Suvekool 2024

Positiivset meelt ja tähendusrikast elu Sulle soovides


Malle Lutsoja

Tervisekoda MASH

Koolitaja, nõustaja

bottom of page