top of page

Head mõtted teevad head - Sinu emotsionaalne energia

Kas ka Sina oled üks neist paljudest, kes tunnevad, et energiat ei ole ja kipuvad oma parimaid kavatsusi ikka ja jälle väsimuse (või tüdimuse) ettekäändel kuhugi tulevikku lükkama?

Kui tunned midagi niisugust ja ütled aina sagedamini, et jaks on otsas, siis kontrolli oma emotsionaalset energiat!


Mis on emotsionaalne energia?

See on see, mida Sa saad oma emotsioonidest. See on tunne ja füsioloogiline reaktsioon, mis muudab konkreetse emotsiooni positiivseks või negatiivseks.


Inimestena kogeme oma elu jooksul mitmesuguseid emotsioone, mis avalduvad meie keha füsioloogiliste reaktsioonide kaudu. Emotsioonide bioloogiline aspekt hõlmab hormoonide, neurotransmitterite ja närvisüsteemi keerulist koosmõju.

Kui mõistame, kuidas emotsioonienergia töötab, saame kujundada oma elu rahuldavamal, enesekindlamal viisil.

Emotsionaalse energia uurimine

Dr David R. Hawkinsi ja Noetic Sciences Institute'i murranguline uuring näitas mitmesuguste emotsioonide tekitatud energiavälja olemasolu. Ta töötas välja skaala, mis määras erinevatele emotsioonidele erinevad sagedusväärtused, mis ulatusid häbist (20) valgustumiseni (700+). Selgus, et osadel emotsioonidel, nagu näiteks hirm ja viha, olid madalamad sagedused ja osadel emotsioonidel, nagu armastus ja rõõm, leiti olevat kõrgemad sagedused.


Dr Hawkinsi töö näitab, kuidas inimese logitase (tema magnetvälja mõõdetav energiatase) tõuseb, kui inimene kogeb rohkem positiivseid emotsioone. Hawkinsi kõige huvitavam avastus oli see, et rakud surid sagedusel, kus valitsevad põlgus, vihkamine, ärevus, häbi, kahetsus, meeleheide, süüdistamine ja alandus.


See avastus näitab, kui oluline on emotsionaalse seisundi reguleerimine ja haldamine ja et see on võtmetähtsusega nii meie üldise heaolu (ja meid ümbritsevate inimeste), kui ka meie füüsilise tervise jaoks.

Meie emotsionaalse energia jõu mõistmine aitab meil luua autentsemat ja eneseteadlikumat eksistentsi ning rõhutab meie omavahelist seotust meid ümbritseva maailmaga.

Emotsionaalne energia on värviline

Mitmed uuringud on toonud välja põnevaid teadmisi, kuidas emotsionaalne energia meie kehas välja näeb. Üks põnevatest töödest on "Bodily Maps of Emotions" (autorid: Lauri Nummenmaa, Enrico Glerean, Riitta Hari, Jari K. Hietanen), mis näitab ilmekalt, et jah, meie emotsioonid on värvilised ja veelgi enam - need mõjutavad meie keha üsna erineval moel.


Emotsioonid ja energia. Emotsionaalne energia

Kuidas emotsionaalset energiat juhtida?

See on põnev teema! Igal inimesel, olenemata vanusest, elukohast, rahalisest seisundist, rahvusest, on ööpäevas sama palju aega: 24 tundi ehk 1440 minutit ehk 86 400 sekundit. See kõlab üsna otsekoheselt, kuid nii see on. Miks on nii, et mõned inimesed suudavad selle ajaga teha rohkem - käia puhkusel, olla täielikult seotud oma elu kõigi aspektidega? Kuidas olla nagu nemad? Kas peame õppima oma aega paremini juhtima?


Teadus ütleb täna, et Sa ei pea tegelikult paremini juhtima oma aega (kuigi ka see on kasulik), vaid hoopis oma emotsionaalset energiat!

Tundide (ja minutite ja sekundite) arv on ööpäevas fikseeritud, kuid meile kättesaadava energia kogus ja kvaliteet mitte.

Mida rohkem võtad vastutust energia eest, mida toodad, seda jõulisemaks ja produktiivsemaks Sa muutud. Sa saad oma emotsionaalse energia emotsioonidest. Ja nagu nüüd tead, erinevad emotsioonid annavad välja erinevat energiat.


Rõõmu, kire, entusiasmi ja armastuse emotsioone peetakse kõrgsageduslikeks vibratsioonideks. Need tekitavad tunde, et Sul on olemas piiramatu energiaallikas. Spektri teises otsas on mõned madalama sagedusega vibratsioonid - näiteks, hirm, lein, depressioon, ebakindlus. Nende tunnete puhul on Sinu emotsionaalne energia aga madal.


Kui soovid omada rohkem emotsionaalset energiat, ole ettevaatlik nende olukordadega:

  • Liigne muretsemine

  • Negatiivsus

  • Süütunne

  • Otsustamatus

  • Liigne pühendamine/ülekoormamine

  • Tervislike piiride puudumine

  • "Mäletsemine" (korduv negatiivsete tunnete üle mõtlemine, nendel liiga pikalt peatumine)


Kui vaatad ausalt otsa oma elule ja inimestele, kellega end ümbritsenud oled, siis kas koged enamasti negatiivseid või positiivseid mõjusid? Oled ümbritsetud pessimistlikust või optimistlikust ellusuhtumisest? See välismaailm on Sinu peegel. See peegeldab seda, mis Sinu sees toimub.

Siiski, tea, et see, mida peegel näitab, pole ei "hea" ega "halb". See lihtsalt "on". See pole ka enesehinnang. See on lihtsalt hinnang sellele, mis on. Sa saad seda muuta.


Midagi head! Kui Sinu energia pärineb Sinu emotsioonidest, tähendab see ka seda, et Sul on jõudu oma emotsioone muuta ja sellega koos saad muuta ka oma energiat.

  • Tee asju, mida armastad ja naudid

  • tegele mediteerimisega ja harjuta teadvelolekut

  • Ümbritse end positiivsete inimestega ja eemalda kõik mürgised suhted (sõbrad, sugulased jt)

  • Õpi ütlema „ei“ ilma süütundeta. Teistele „ei“ ütlemine on „jah“ ütlemine endale. Sa oled kõige tähtsam inimene maailmas. Kui Sind ei ole, pole kedagi, kes hoolitseks nende eest, keda Sa armastad. Enesehoolitsus ei ole isekas tegu.

  • kui Sul on raske leida põhjust, mis Sinu emotsionaalset energiat kinni hoiab, pea tänupäevikut ja keskendu oma tegemistes sellele, mis Sulle rõõmu pakub.

  • Lõpeta „peaks“-mõtteviis ja eemalda oma sõnavarast „ei tohiks“. Asenda "peaks" sõnaga "valin".


Mõned näited „peaksitest“ ja nende asendamisest:

  • "Ma poleks tohtinud selle peale aega raisata." ➡ "Mul läks rohkem aega."

  • "Seda poleks tohtinud juhtuda." ➡ "See juhtus."

  • "Ma peaksin täna trenni tegema." ➡ "Ma valin täna trenni tegemise"

  • "Ma peaksin selle negatiivse enesevestluse lõpetama." ➡ "Ma valin negatiivse enesevestluse lõpetamise."


Sõna „peaks” asendamine sõnaga „valin” teeb imet - ühtäkki on kontroll emotsionaalse energia suurendamiseks Sinu käes. Palju õnne!

Sõnadel on vägi ja see, kuidas Sa sõnu kasutad, loob kogemusi. Olgu need siis vähemalt lubavad ja positiivsed - nii annavad need Sulle vajalikku emotsionaalset energiat.

Kui soovid oma emotsionaalset energiat suurendada, siis tea, et seda aitavad tõsta paljud igapäevased tegevused, sh. füüsilised harjutused, eesmärkide seadmine, õppimine, kvaliteetsete sidemete loomine ja madala kvaliteediga sidemete vältimine jne. Töises elus on oluline roll ka juhtimistegevustel - juhi rollil ja eeskujul. Kas Sinu juht julgustab tööl koostööd, usaldust, avatud suhtlemist ja aitab kaasa Sinu sotsiaalse kapitali tõstmisele?


Miks tasub emotsionaalse energiaga tegeleda?

Näiteks, Sinu emotsionaalne energia on seotud selliste tulemustega nagu loovus, innovatsioon ja otsuste tegemine ja see annab jõudu suhteenergiale - inimestevahelisest suhtlusest tulenevale kõrgendatud psühholoogilise leidlikkuse tasemele, mis suurendab töövõimet.


Emotsionaalne energia ja parimad tulemused

ilmselt oled kogenud, et väga kõrge positiivne emotsionaalne energia võib olla lõpuks sama kurnav ja väsitav kui negatiivne energia. Selleks, et olla oma parimas vormis püüa leida emotsionaalse energia hea tasakaal. See on igaühel pisut isemoodi. Seega, ära lase end heidutada sellest, milline on Sinu parima sõbra või meeskonnaliikme emotsionaalse energia tase.

Leia oma ja õige, kuid pea meeles neid soovitusi:

  • Parimate tulemuste poole püüdlemisel ja emotsionaalse energia hoidmiseks on oluline, et Sinu päevas on töö (sügav keskendumine) ja puhkamine (lõõgastumine) õiges tasakaalus.

  • Keskendumishetked soodustavad isiklike võimete arendamist läbi väljakutsete ja raskuste.

  • Puhkehetked seevastu võimaldavad keskendumishetkedel toimuvat õppimist absorbeerida ja säilitada. Võta tööpäeva jooksul mitmeid lühikesi puhkehetki, mis viivad Su tööst ja töömõtetest täielikult eemale.

  • Kõrge positiivne energia võimaldab Sul hästi esineda, kuid Sa ei saa selles seisundis igavesti püsida. Varem või hiljem pead energiat vähendama. Ole positiivses alas ja Sa taastud kiiresti. Sukeldudes negatiivsematesse tunnetesse, tunned end läbipõlenuna.

  • Kõrge negatiivne energia on üsna ebamugav koht, kus olla, sest tundub, et võitled kogu aeg ellujäämise eest. Sa pead mingil hetkel seda energiat vähendama, kuna see võib põhjustada läbipõlemist.


Emotsioonide juhtimine. Emotsionaalne energia.
Emotsioonide normaalne tase soodustab energiavoogu, mis võib aidata meil murda teadvustamata mõtlemis- ja tegutsemismustreid. Need on tõukejõuks tegutsemiseks ja meie elu paremaks muutmiseks.

Emotsionaalse energia teema on praegu teaduses kuum teema. Kui Sul tekkis huvi asja ise lähemalt uurida, siis siit leiad mõned põnevad uuringud ja artiklid:



Kui aga tahad õppida oma emotsionaalset energiat juhtima (paremini kui siiani), siis võta meiega ühendust. Aitame heameelega! Telefon: 5210325 ja e-post: info@mashtervis.ee


Ja lõpetuseks üks tore tähelepanek teadlastelt:

Teadlaste hinnangul on peaaegu 70% meie koguenergia väärtusest emotsionaalne, mis muudab emotsioonid meie keha kõige olulisemaks kontrollivaks elemendiks.

Kas pole põnev!


Head emotsionaalset energiat Sulle soovides


Malle Lutsoja

Tervisekoda MASH

Koolitaja, nõustaja

Koostöö- ja heaolupartner




bottom of page