top of page

Lihtsad viisid stressi maandamiseks

Aeg-ajalt tuleb meie kõigi elus ette asju ja olukordi, kus tunneme end stressis olevat. Alles oli fookuses pikaleveninud tervisekriis, siis energiakriis ja nüüd vaatame murega Urkainas toimuvat. Mure aga on samuti üks stressiallikaid.


Kui tunned, et Sul on stress, siis ehk saad abi nendest soovitustest, harjutustest ja tehnikatest, mis me Sinu jaoks siia kokku kogusime. Stress ei pea Sinu elu segama.


Ole kõrvaltvaataja

Püüa jälgida oma mõtteid kõrvalseisjana ja pane tähele, mis toimub. Tee seda hinnanguid andmata või detaile sidumata. Siis lase mõtetel minna. Jah, need võivad tagasi tulla (ja tulevadki). Jätka nende "vaatamist" ja ühel hetkel tunned, et nende negatiivne mõju hakkab vähenema. Sa saad oma mõtetest "teadlikuks" ja need ei ole enam nii hirmutavad või stressitekitavad.

"Suurim relv stressi vastu on meie võime valida ühe mõtte asemel teine" William James

Kasuta oma meeli

See on vana meditatiivne nipp, mida saad kasutada igal pool ja igal ajal. Vaata, haista (tunne lõhna), puuduta, maitse ja kuula. Meelte kasutamine aeglustab ja rahustab aju tegevust automaatselt ja nii ei saa muremõtted peas enam vabalt "ringi joosta".


Küsi endalt need küsimused ja tee neid tegevusi (igale tegevusele vähemalt 1 minut):

  • Mida Sa näed? Vaata lähedale ja kaugele, vaata värve, kujundeid ja valgust.

  • Mida Sa kuuled? Kuula nii palju helisid kui võimalik, otsi uusi, ära keskendu ühelegi liiga kaua.

  • Mida Sa maitsed? Isegi, kui Sa ei söö, saad seda harjutust teha. Kujutle, et sööd.

  • Mida Sa tunned (lõhnad)? Keskendu end ümbritsevatele lõhnadele – mis need on ja kui palju neid leida võib? Võid silmad sulgeda, et paremini keskenduda.

  • Mida Sa puudutad? Suuna oma tähelepanu nendele kehaosadele, mis puutuvad kokku millegagi - näiteks maa või tooli või lauaga. Tunne neid. Vaata, uuri lähemalt.

On teaduslikult tõestatud, et positiivsete kujundite ja kinnituste jõud suurendab positiivseid emotsioone. Kuidas? Kui mõtled positiivsele kogemusele, tajub Sinu aju seda reaalsusena. Seega, asenda negatiivsed mõtted positiivsete avaldustega. Nii muudad seda, kuidas Sa maailma näed ja koged.


Rahustav massaaž

Teine stressi- ja pingemaandamise tööriist, mida saad teha igal pool ja igal ajal on rahustav kätemassaaž. Vaata seda videot ja tee järgi (kliki pildil)

Muusika

Juba ammusest ajast on teada, et muusika aitab rahuneda ja maandab pingeid. Tänapäeval on muusika meiega igal pool kaasas. Mobiilis. Arvutis. Teleris. Raadios (ka autoraadios) jne. Vali sobiv muusika ja lase sel tuju parandada. Uue lemmikmuusika võid leida näiteks sellest videost (kliki pildil)


Aeg puhkamiseks

Varu iga päev aega, et puhata (nii palju, kui saad). Juba meie vana-vana-vanavanemad teadsid seda tarkust - et rohkem jaksata, peab puhkama. 15 minutit päevast puhkeaega aitab nii Sinu keha kui aju. Puhkamine võiks olla Sinu tööpäevas lausa heaks tavaks. Kas Sinul on töö juures "unetuba" juba olemas?


Hinga! Sügavalt ja aeglaselt

Kui Sul on vähe aega, siis see 5-minutiline, sügava hingamise helimeditatsiooni harjutus on suurepärane vahend kiireks ning tõhusaks stressimaandajaks (kliki pildil)

Visualiseerimine

Kui Sul on pisut rohkem aega ja kui stress vajab kehast ja mõtetest väljajuhtimist, siis visualiseerimise harjutus on väga hea vahend. Pakume Sulle selle video (kliki pildile). Kuula, vaata ja mõtle, et oled selle kauni looduse keskel ...

Olge koos, tehke koos ...

Kui Sulle meeldib olla rohkem teistega koos ja tunned, et just grupis olles saad jõudu ning energiat, siis võib olla leiad sobivad koosolemise viisid siit valikust:

  • meie meeskondlik seikluskoolitus "Minge metsa!" või kevadine terviseretk "Liikuma"

  • tervisehommikud tööl koos meie toitumisnõustaja ja koolitajaga

  • raba- ja loodusmatkad koos energia- ja stressimaandamise ülesannetega

  • naerupooltunnid või -minutid

  • meeskonnakoolitus "Head suhted ja koostöö"

  • teatrikülastus (mõni tõeliselt hea komöödia?!)

  • heategevuslikud ja/või vabatahtlikud tegevused

  • ....

Naera!

Vanas ütluses "naer on parim ravim" on palju tõtt. See on kindlasti tõsi, kui on vaja tegeleda stressi ja/või pingete leevendamisega. Naermine alandab stressihormoone, sealhulgas kortisooli, epinefriini ja adrenaliini. Naermine tugevdab immuunsüsteemi ja sellel on veel palju kasulikke omadusi. Vaata, kuidas mõjub Sulle see, üks viimase aja lõbusamaid esinemisi Jan Uuspõllult (kliki pildil):

Võta kuulda enda nõu

Küsi endalt: kui sõber tuleks minu juurde selle sama murega, mida ma talle ütleksin? Oma olukorra väljastpoolt kujutamine võib sageli pakkuda perspektiivi ja värskeid ideid.


Hoolitse enda eest

Ära lase stressil enda tervislikke rutiine rööpast välja lüüa. Püüa korralikult süüa - tea, milline toit on stressi ajal hea ja mida tasub vältida; jätka kindlasti liikumisega (trenniga) ja kindlasti maga piisavalt. Paljud inimesed leiavad stressi vastu abi joogast ja mediteerimisest, joonistamisest, looduses viibimisest. Proovi ka.



On veel palju häid tehnikaid ja tööriistu, mis stressi korral võivad Sind aidata. Jagame heameelega neid Sinuga, kui kohtume koolitusel või personaalsel nõustamisel.


Kui tunned, et vajad abi (ise või Sinu tiim, Sinu inimesed), võta meiega kindlasti ühendust:


Ja lõpuks üks lihtne, kuid väga tark tähelepanek

"Meid ei tapa stress, vaid meie reaktsioon sellele." Hans Selye





bottom of page